Massief vernagelde Houten Muren (MHM) en CLT

De energiekosten, de toenemende productie van CO2, het verlangen om gezonder te leven, maken van het zogenoemde «passief» huis de bouw van morgen. STABILAME (www.stabilame.be) stelt zodoende het MASSIEF VERNAGELDE HOUTEN MUREN-huis voor, of het huis met massieve muren. Deze woning kan een thermische isolatiecoëfficiënt van 0,16 W/M²K halen, met de combinatie van de meeste voordelen van de andere types van houtconstructies, terwijl ze toch haar eigen voordelen behoudt. Dit toont aan in welke mate dergelijke bouw, een exclusiviteit van STABILAME, toekomst heeft.
Een veriant op MHM is CLT. Dit zijn verlijmde pannelen i.p.v. vernagelde muren, het voordeel hiervan is dat de binnenzijde van de wanden afgewerkt zijn met zichtbaar hout.

Masieve muren (MHM of CLT) zijn zeer sterke bouwsystemen die het toelaat zeer snel grotere en hoge bouwproiecten te realiseren. De grote hoeveelheid masief hout zorgt eveneens voor een zeer hoge brandveiligheid en een zeer aangenaam binnenclimaat.
 

Voordelen

 • Thermische isolatie:  de thermische isolatiecoëfficiënt van MHM en CLT kan gaan tot 0,16 W / M²K (zie Leven in een houten huis).
   
 • Akoestische isolatie: er is een goede akoestische isolatie dankzij de toepassing van verschillende materialen. De MHM-structuur zelf, met platen boven elkaar, sluit aan bij dit principe en werkt dus prima geluidsisolerend.
   
 • De vuurbestendigheid is, net zoals van de structuren van massief hout, zeer groot. De zelfbescherming van hout tegen verbranding, via «verkoling», verleent MHM en CLT een hoge weerstand.
   
 • De gespijkerde muren van massief hout bevatten geen lijm (MHM), wat spoort met de eisen van de bouwheren die de filosofie van een volledig gezonde bouw aanhangen.
   
 • De CLT zijn onmiddelijk afgewerkt met zichtbaar hout aan de binnenzijde.
   
 • Voor MHM en CLT-muren kan inheems hout gebruikt worden. Dat is kiezen voor nabijheid en meteen ook voor een bouw die weinig energie ‘vreet’, met daarbij het gebruik van kleine houtlamellen die weinig afval meebrengen.